اهمیت انتخاب خمیردندان مناسب اصول رعایت بهداشت دهان

اهمیت انتخاب خمیردندان مناسب اصول رعایت بهداشت دهان

اهمیت انتخاب خمیردندان مناسب

در انتخاب خمیر دندان دقت کنید.

?ترکیبات موجود در خمیر دندان های نامناسب که در تولید آنها برخی نکات رعایت نمی شود موجب بروز بیماری های خطرناک همچون تیروئید، مشکلات کبد، کلیه و حتی سرطان شود.

اهمیت انتخاب خمیردندان مناسب,انتخاب خمیردندان مناسب,مشکلات خاص دهان و دندان, خرید خمیردندان مناسب ,کنترل جرم دندان‌ها با خمیر دندان مخصوص

رعایت بهداشت دهان نه تنها برای سلامت دندان‌ها و لثه‌ها و همچنین جلوگیری از بوی بد دهان ضرورت دارد بلکه روی سلامت سایر اعضای بدن نیز تاثیرگذار است.

خمیر دندان فرآورده ای است که برای تمیز کردن سطوح دندان از باقیمانده های مواد غذایی و سایر مواد چسبنده به آن­ها، بزاق و سفید کردن مینای دندان، کاستن بوی دهان، حفظ لثه ها و دندان­ها همچنین تازگی در دهان به کار می­رود. خمیر دندانی خوب است که دارای قدرت پاک کنندگی مناسب بوده و هیچ گونه آسیبی برای مینای دندان، لثه، لایه های مخاطی و یا دهان ایجاد نکرده و با پوست و مخاط دهان سازگار باشد.همچنین دارای بافت نرم و یکنواخت بوده در اثر فشار معمولی و در دمای اتاق به راحتی از تیوپ خارج شده و بر روی مسواک پخش شود. و فراموش نشود که در مدت زمان مصرف از لحاظ فیزیکی، شیمیایی پایدار بوده و تغییری در شکل ظاهری آن پدیدار نگردد.

در این مقاله چگونگی انتخاب مناسب‌ترین خمیردندان با توجه به نیازها و اولویت‌های فردی توضیح داده شده که به شرح زیر است:

خمیر دندان و فواید آن

۱- کاهش پلاک میکروبی:

معمولا خمیر دندان‌ها حاوی موادی هستند که نقش آنها کاهش پلاک میکروبی موجود در سطح دندان‌ها و لثه است خمیردندان ها علاوه بر داشتن مواد ضد میکروبی، با ایجاد کف و همچنین سایشی که به واسطه وجود مواد ساینده ایجاد می نمایند این نقش را ایفا نموده، دندانها را در مقابل تجمع پلاک‌های میکروبی و نهایتاً بیماری‌های لثه حمایت می نمایند. اهمیت انتخاب خمیردندان مناسب

۲- خاصیت ضد پوسیدگی:

خمیردندان ها علاوه بر کمک به کاهش میکروبهای پوسیدگی زا به علت دارا بودن فلوراید باعث توقف پوسیدگی در مراحل اولیه و استحکام بیشتر مینای دندان و افزایش مقاومت دندانها در مقابل پوسیدگی میشود. این توافق وجود دارد که عنصر فلوراید در خمیردندانها مهمترین و مؤثرترین ماده برای سلامتی دندانها می باشد بنابراین مؤکداً توصیه می گردد افراد بزرگسال از خمیردندانهای حاوی فلوراید استفاده نمایند.

۳-در دندانهای حساس به سرما، گرما ، شیرینی یا شوری:

بافت اصلی تمام دندانها عاج میباشد که دارای ساختمان میکروسکوپی متشکل از لوله های عاجی است. مواد داخل این لوله ها باعث انتقال حرارت و حس درد می باشند. عاج در قسمت تاج دندان به وسیله مینا و در قسمت ریشه بوسیله سمان پوشیده شده است. اگر به علت پوسیدگی، سایش یا شکستگی تاج، عاج دندان به محیط دهان باز شود به علت ساختمان میکروسکوپیک عاج دندانها حساس می‌گردد و هر تحریکی باعث درد و ناراحتی میشود. به منظور رفع این مشکل برخی خمیر دندانها حاوی استرانسیوم کلراید یا مواد دیگری می باشند که با رسوب در محل عاج مدخل لوله‌های عاج را مسدود می نمایند.

تجویز این خمیر دندانها باعث رفع درد حساسیت از دندان‌های حساس میگردد. بدیهی است ضرورت دارد اشخاص مبتلا به دندانهای حساس جهت تشخیص قطعی به دندانپزشک مراجعه و مورد معاینه قرار گیرند. چرا که ممکن است در پوسیدگی دندانی موارد دیگری از بیماری ها با همین علائم دیده شوند که در آن صورت نیاز به درمانهای دندانپزشکی میباشد و تجویز خمیر دندان ضد حساسیت صحیح و کافی نمیباشد. معمولا در بروشور و یا بر روی بسته بندی خمیر دندانها مواردی را ذکر می کنند که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و مطالعات دقیق و کافی برای اثبات آن وجود ندارد.

4- توجه به مقدار فلوراید خمیردندان: فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که از مینای دندان محافظت کرده و با پوسیدگی دندان مبارزه می‌کند. کارشناسان فلوراید موجود در خمیردندان و آب آشامیدنی را به عنوان درمانی ایمن و موثر شناخته‌ و انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) این ماده را جزیی ضروری در خمیردندان اعلام کرده‌ است. با این حال برخی افراد ترجیح می‌دهند از فلوراید موجود در خمیردندان‌ها و آب‌های آشامیدنی دوری کنند. در این صورت می‌توان از خمیردندان‌های طبیعی بدون فلوراید موجود در بازار استفاده کرد.

افرادی که دندان‌های حساسی دارند بهتر است از خمیردندان‌های سفیدکننده حاوی مواد شیمیایی استفاده نکنند زیرا این نوع از خمیر دندان‌ها می‌توانند حساسیت را بیشتر کنند ۲) توجه به تایید سازمان‌های بهداشتی: توجه به مهر تاییدیه سازمان‌های بهداشتی و دیگر سازمان‌های مربوطه در بسته‌بندی خمیردندان‌ها اهمیت بسیاری دارد. این مهر تایید به این معنی است که خمیردندان با الزامات سختگیرانه این سازمان‌ها مطابقت داشته و حاوی فلوراید و دیگر مواد فعال برای بهبود سلامت دهان‌ و دندان‌ها بوده، مواد طعم‌دهنده‌ای مانند شکر که باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود نداشته و شواهد علمی کافی دال بر ایمن و موثر بودن آن موجود است.

5- خواندن برچسب خمیردندان: توصیه می‌شود برچسب خمیردندان‌ها را پیش از خرید با دقت بررسی کنید چرا که همه انواع خمیردندان‌ها برای همه افراد مناسب نیستند. به عنوان مثال برخی از این محصولات برای کودکان مناسب نیستند. تولیدکنندگان باید وجود هر گونه طعم دهنده یا شیرین کننده در خمیردندان‌ها را در برچسب‌های این کالا اطلاع‌رسانی کنند. آگاهی از مواد تشکیل دهنده به افراد اجازه می‌دهد در صورتی که به هر نوع ماده شیمیایی خاص حساسیت داشته باشند از خریدن محصول اجتناب کنند. مواد تشکیل دهنده متداول در خمیر دندان‌ها شامل ساخارین (نوعی شیرین کننده)، کربنات کلسیم و سیلیکات که ماده ساینده هستند، گلیسرول که به خمیردندان قوام ژل مانند می‌دهد و سولفات لاریل سدیم (SLS) ماده شوینده‌ای است که باعث کف کردن خمیر دندان می‌شود. افرادی که به طور مکرر به زخم‌ها و آفت‌های دهانی مبتلا می‌شوند، بهتر است از محصولاتی که حاوی SLS هستند اجتناب کنند چرا که برخی تحقیقات نشان می‌دهد که این ماده خطر زخم‌های دهانی را افزایش می‌دهد. اهمیت انتخاب خمیردندان مناسب

6- توجه به مشکلات خاص دهان و دندان: افرادی که دچار مشکلات دهان و دندان هستند باید با توجه به مشکلات خود خمیردندانی انتخاب کنند که نیازهای خاص آنها را برطرف کند. به عنوان مثال برخی افراد ممکن است به خمیردندان‌های بی حس کننده نیاز داشته باشند. این خمیردندان‌ها شامل ترکیبات خاصی نظیر پتاسیم نیترات هستند که بخش هایی از دندان‌ها را مسدود می‌کند تا سیگنال‌های درد را متوقف کند.

7- تصمیم گیری برای سفیدکنندگی خمیردندان: بسیاری از افراد خواهان لبخندی سفیدتر هستند و خمیردندان‌های سفیدکننده می‌توانند انتخابی موثر و مناسب برای داشتن دندان‌های سفید باشند. این محصولات حاوی مواد ساینده‌ای هستند که دندان‌ها را صیقل داده و لکه‌ها را از سطح دندان‌ها می‌زدایند. البته افرادی که دندان‌های حساسی دارند بهتر است از خمیردندان‌های سفیدکننده حاوی مواد شیمیایی استفاده نکنند زیرا این نوع از خمیر دندان‌ها می‌توانند حساسیت را بیشتر کنند. دندانپزشک می‌تواند در مورد گزینه‌های سفیدکننده‌ای که برای دندان‌های حساس ایمن هستند، توصیه‌هایی داشته باشد.

8- استفاده از خمیردندان‌های تجویزی برای دندان‌های حساس: مسواک زدن برای افرادی که دندان‌هایی حساس دارند می‌تواند ناراحت کننده باشد. مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌هایی مانند بستنی و قهوه داغ نیز می‌تواند برای این افراد دردآور باشد. انواع خاصی از خمیردندان‌ها می‌توانند علایم حساسیت‌های دندانی را کاهش دهد. در صورتی که این خمیردندان‌ها موثر واقع نشد، مراجعه به دنداپزشک جهت تجویز محصولی قوی‌تر توصیه می‌شود.

9- بررسی سطح سایشی خمیردندان (RDA): خمیردندان حاوی مواد ساینده‌ای برای تمیز و سفید کردن دندان‌هاست. سطح سایش خمیردندان که به عنوان RDA شناخته می‌شود در محصولات مختلف، متفاوت است. محصولات دندانی باید ۲۵۰RDA یا کمتر از آن داشته باشند چرا که سطوح بالاتر می‌تواند به دندان‌ها آسیب بزند و ایمن نیست.

 

10- توجه به کنترل جرم دندان‌ها: لایه‌ای از باکتری‌ها که پلاک نامیده می‌شود پیش و پس از مسواک زدن، سطح دندان‌ها را می‌پوشاند. هنگامی که این پلاک سخت شود به جرم روی دندان تبدیل می‌شود. حذف جرم دندان‌ها دشوار بوده و به ایجاد بیماری‌های لثه‌ای کمک می‌کند. بهداشت مناسب دهان و تمیز کردن منظم دندان‌ها می‌تواند به جلوگیری از تجمع جرم دندان‌ها کمک کند. افرادی که دندان‌هایشان جرم دارد باید به دندانپزشک مراجعه کنند و علاوه بر آن از خمیردندان‌های کنترل کننده جرم استفاده کنند. این خمیردندان‌ها حاوی مواد شیمیایی مانند “پیروفسفات” و “روی سیترات” هستند که از تجمع بیشتر جرم جلوگیری می‌کند.

11- شناختن گزینه‌های طبیعی: محصولات خمیردندانی طبیعی معمولا فاقد فلوراید هستند. دندانپزشکان می‌توانند انواع طبیعی خمیردندان‌ها را به جای انواع رایج به ویژه برای افرادی که نسبت به مواد شیمیایی و فلوراید موجود در انواع رایج نگرانند، تجویز کنند. مواد طبیعی حاوی مواد ساینده مانند جوش شیرین (بی‌کربنات سدیم) می‌تواند جایگزین مواد شیمیایی باشد. جوش شیرین علاوه بر خاصیت سایندگی در رفع لکه‌های دندانی نیز موثر است. البته در استفاده از مواد طبیعی نیز باید جوانب مختلف مثبت و منفی بررسی شود.

12- اجتناب از خمیردندان‌های شیرین: شکر به پوسیدگی دندان کمک می‌کند و به همین دلیل استفاده از خمیردندان‌های حاوی شکر توصیه نمی‌شود. به خصوص برخی خمیردندان‌های کودکان برای خوش طعم تر شدن حاوی مقادیر بالای شکر هستند.

13- توجه به نیازها و ترجیحات شخصی: هر شخصی نیازها و ترجیحات مختلفی دارد. افراد به هنگام انتخاب خمیردندان‌ باید نیازهای خود و افراد دیگر خانواده را در نظر بگیرند. عوامل مهم دیگری که باید در انتخاب خمیردندان در نظر گرفت عبارت از هر گونه حساسیت نسبت به مواد تشکیل دهنده، تناسب محصول با نیازهای دندانی و میزان طراوت بخشی خمیردندان هستند.

شکر به پوسیدگی دندان کمک می‌کند و به همین دلیل، استفاده از خمیردندان‌های حاوی شکر توصیه نمی‌شود. به ویژه برخی خمیردندان‌های کودکان برای خوش طعم‌تر شدن حاوی مقادیر زیادی شکر هستند. به گزارش سایت مدیکال نیوز تودی، بهتر است افرادی که دندان‌های حساسی دارند از خمیردندان‌های سفیدکننده حاوی مواد شیمیایی استفاده نکنند، زیرا این نوع خمیر دندان‌ها می‌تواند حساسیت را بیشتر کند.

ارسال شده در تاریخ 6 سپتامبر 2019 توسط خدیجه ص با موضوع مطلب علمی
بازدید : 1,106
دیدگاه خود را ارسال کنید ( بدون دیدگاه )

لطفا کادر زیر را تکمیل کنید *

©ایران پاتوق / تمامی حقوق محفوظ و مربوط به این سایت می باشد و کپی از مطالب ایران پاتوق حتی با درج لینک منبع ممنوع بوده و پیگیری قانونی خواهد شد.