عواقب سیگار کشیدن از سنین پایین و بروز آنها در بزرگسالی

عواقب سیگار کشیدن از سنین پایین و بروز آنها در بزرگسالی

عواقب سیگار کشیدن از سنین پایین

 بر طبق یک پژوهش علمی،اشخاصی که از سنین پایین، شروع به سیگار کشیدن می کنند، در بزرگسالی 80 درصدبیشتر از دیگر افراد، احتمال ابتلابه اسکیزوفرنی “اختلال روان گسیختگی و توهّم” راخواهند داشت !?

عواقب سیگار کشیدن از سنین پایین,عوارض خطرناک سیگارو بروز آنها در بزرگسالی,عوارض سیگار کشیدن از سنین پایین, خطرات سیگار,مضرات سیگار کشیدن

تقریبًاً تمام کسانی که دخانیات مصرف می کنند، شروع مصرف شان از دوره نوجوانی و جوانی بوده است. توتون و تنباکو حاوی نیکوتین(ماده ای  مخدر و بسیار اعتیادآور) است که باعث می شود بسیاری از نوجوانان و جوانان از حالت  مصرف کننده تفننی به  مصرفکننده ثابت تبدیل شوند. بسیاری از جوانان وقتی شروع به سیگار کشیدن می کنند، ارتباط عواقب طولانی مدت استعمال دخانیات و سلامت را در نظر نمی­گیرند؛ همچنان که بسیاری از نوجوانان دبیرستانی سیگاری قادر نیستند از آثار قدرتمند و اعتیادآور نیکوتین رها شوند و بنابراین حدود 3 نفر از هر 4 نفر، سیگارکشیدن را تا بزرگسالی ادامه می دهند. از میان افراد سیگاری نیز حدود یک سوم شان 13 سال زودتر از همسالان غیرسیگاری شان  می­میرند

دوران بلوغ و جوانی، زمانی است که افراد بیشترین آسیب پذیری را نسبت به شروع مصرف دخانیات دارند.  نوجوانان و جوانان،  نسبت به بزرگسالان،  آسیب پذیرترند و بیشتر تحت تأثیر تبلیغات قرارمیگیرند. آنها همچنین تمایل بیشتری به خطر کردن دارند؛ حتی به قیمت تهدید سلامت خود. زمانی که سیگار کشیدن در بین کسانی که جذاب، اجتماعی یا دوست داشتنی به نظر می رسند، به عنوان یک هنجار اجتماعی به تصویر کشیده شود؛ نوجوانان با تقلید از این رفتار پاسخ  میدهند و سیگار می کشند .در صورتی که یکی از دوستان، خواهر یا برادرشان نیز سیگار بکشد، آنها به احتمال زیاد ،تمایل بیشتری برای استفاده از سیگار کشیدن نشان خواهند داد و میتوانند منجر به آسیب فوری شوند. حتی جوانان سیگاری زیر 30 سال که سیگار کشیدن را از سنین پایین آغاز کرده اند نیز مشکلات جسمی عمده ای ناشی از مصرف دخانیات پیدا خواهند کرد؛ مشکلاتی مانند  بیماریهای زودرس قلبی- عروقی ،اختلال عملکرد ریه ها و انواع سرطان .

افراد سیگاری در طول زندگی بیشتر بیمار می شوند و به طور متوسط ،13 سال زودتر از افراد غیرسیگاری، می میرند. البته نوجوانان و جوانان نسبت به نیکوتین حساسترند و زمانی که شروع به استفاده از دخانیات کنند، احتمال اینکه به نیکوتین معتاد شوند و این اعتیاد شدت بیشتری داشته باشد، بالاتر خواهد بود. آنها معمولا بر این عقیده اند که چیزی نمی تواند به آنها صدمه بزند. این حقیقت که  مشکلات سلامتی میتوانند در میانسالی یا حتی همین حالا عارض شوند، معنی چندانی برای آنها ندارد. عواقب سیگار کشیدن از سنین پایین  .

بسیاری از نوجوانان و جوانان درک نمی­کنند که نیکوتین  تا چه حد اعتیادآور است. برخی نوجوانان شاید زمانی نه چندان کوتاه درگیرتصمیم گیری­هایی راجع به انتخابهای سالم شوند.  برخی دیگر شاید تمایل داشته باشند در  گروههایی پذیرفته شوند یا بزرگ تر، به روزتر یا اجتماعی تر به نظر برسند. به هر حال، تبلیغاتی که  استفاده از دخانیات را ترویج می­کنند، از اینترنت گرفته تا  فیلمها و آگهی های بزرگ در فروشگاه ها،همه جا هستند و تمام این عوامل، جوانان و نوجوانان را به عنوان بازار نخست استفاده از محصولات دخانیات هدف قرار میدهند

سیگار با قلب جوانان و نوجوانان چه میکند؟

از هر 3 نوجوان سیگاری که به طور منظم سیگار می­کشند، یک نفر دچار مرگ زودرس خواهد شد. مصرف دخانیات در سن پایین باعث بروز بیماری های قلبی زودرس میشود .

 تحقیق های جدید نشان داده که سیگار کشیدن در دوران نوجوانی و جوانی باعث آسیب دیدن زودهنگام آئورت شکمی(رگ بزرگی که از قلب، خون غنی از اکسیژن را در داخل شکم به  ارگانهای مهم می­رساند) می شود. حتی جوانانی که فقط برای چند سال سیگار کشیده اند، علایمی از باریک شدن این شریان بزرگ را نشان  میدهند. استنشاق دود سیگار باعث آسیب رگ های خونی سراسر بدن خواهد شد. تنفس مکرر دود سیگار باعث ساخت مخلوطی از بافت چربی در داخل عروق خونی می­شود که این پلاک به باریک شدن  رگها و محدود شدن جریان خون می انجامد .

سیگار با ریه جوانان و نوجوانان چه می­کند؟

مصرف دخانیات در سنین پایین باعث آسیب دیدن ریه در زمان مصرف  میشود .نوجوانان هنوز در حال رشدند و ریه های آنها(برای دختران تا اواخر نوجوانی و برای پسران تا بعد از 20 سالگی) به اندازه واقعی نرسیده است. بزرگسالانی که در دوران  نوجوانی سیگار کشیده اند، احتمال دارد ریه­هایی داشته باشند که به اندازه واقعی  رشد نکرده و  نمیتواند کارکردی در حد ظرفیت کامل داشته باشد. عواقب سیگار کشیدن از سنین پایین .

افرادی که سیگار کشیدن را از دوره نوجوانی شروع  میکنند، معمولا به نیکوتین اعتیاد پیدا می کنند؛ در تمام طول زندگی، سیگاری باقی میمانند؛ دچار بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات می­شوند و اغلب به دلیل ابتلا به  بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات  می­میرند.

ریه جوانان سیگاری به خوبی ریه افراد غیرسیگاری عمل نمیکند و این ناکارآمدی، دلیل تنگی نفس است که مشکلات بسیاری برای شرکت در ورزش و انجام سایر  فعالیتهای فیزیکی برای آنها ایجاد میکند.

افرادی که سیگار کشیدن را ترک می کنند، سلامتشان بهبود چشمگیری خواهد یافت اما در بسیاری موارد، آسیب اولیه واردشده به  ریه­ها به طور کامل برطرف نخواهد شد.

گذشته از اینها، سیگار کشیدن می تواند به سرطان منجر شود. دود سیگار شامل 70 نوع ترکیب  شیمیایی است که می توانند منجر به سرطان شوند؛ برای مثال، یک سوم دلایل مرگ ومیر ناشی از سرطان در آمریکا به علت استعمال دخانیات است. مصرف دخانیات باعث آسیب دیدن ماده وراثتی و افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان می شود .خبر خوب اینکه افراد سیگاری که تا قبل از سن 30 سالگی سیگار را ترک کنند، با بسیاری از  آسیبهای احتمالی ناشی از مصرف دخانیات مواجه نخواهند شد.

عواقب مصرف سیگار
تنها سرطان ریه یا بیماریهای قلبی پیامدهای استعمال دخانیات نیست بلکه مجموعه‌ای از مسایل و مشکلات بهداشتی در ارتباط با مصرف مواد دخانی وجود دارد که می‌تواند به لحاظ شرایط جسمانی و مقاومت ایمنی در افراد سیگاری بروز می‌کند، که برخی از آنها عبارتند از:
‌١- از دست دادن موها
با تضعیف سیستم ایمنی افراد سیگاری در اثر مصرف مواد دخانی، بدن این افراد مستعد ابتلا به انواع بیماریها از جمله «لوپوس اریتماتوز» می‌شود که این بیماری می‌تواند عامل از دست دادن موها، ایجاد زخم‌ در دهان، جوش‌های پوست روی صورت، سر و دست‌ها شود.
‌٢ – آب مروارید (کاتاراکت)
افراد سیگاری ‌۴٠ درصد بیش از افراد دیگر در معرض ابتلا به آب مروارید، کدر شدن عدسی چشم و ممانعت از عبور نور و در نهایت نابینایی هستند.
‌٣ – چین و چروک
استعمال دخانیات باعث از بین بردن پروتئین‌های انعطاف دهنده پوست می‌شود؛ همچنین باعث تحلیل بردن ویتامین A و محدود کردن جریان خون در عروق پوست می‌گردد.
پوست افراد سیگاری خشک و دارای خطوط و چین خوردگی‌های ریزی در اطراف لبها و چشمهاست.
‌۴ – ضایعات شنوایی
افراد سیگاری ‌٣ برابر بیش از افراد غیر سیگاری به عفونت گوش میانی دچار می‌شوند.
‌۵ – سرطان پوست
افراد سیگاری ‌٢ برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست (پوسته پوسته شدن، برجستگی روی پوست) قرار دارند
‌۶ – فساد دندانها
افراد سیگاری 1/5 مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر از دست دادن زودرس دندانها هستند.
‌٧ – پوکی استخوان
منواکسید کربن یکی از اصلی‌ترین گازهای سمی در خروجی اگزوز اتومبیل و دود سیگار است، میل ترکیبی این گاز با خون بسیار بالاتر از اکسیژن است. این گاز باعث کاهش قدرت عمل اکسیژن در خون افراد سیگاری حرفه‌ای تا ‌١۵ درصد می‌شود.
استخوان‌های افراد سیگاری تراکم خود را از دست داده و به راحتی شکسته می‌شود همینطور زمان التیام یافتن و جوش خوردن آنها پس از شکستگی تا ‌٨٠ درصد افزایش پیدا می‌کند.
‌٨ – بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی ـ عروقی ناشی از استعمال دخانیات بیش از ‌۶٠٠ هزار نفر را در سال در کشورهای توسعه یافته از بین می‌رود استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتا ایجاد حمله قلبی و سکته می‌شود.
‌٩ – زخم معده
استعمال دخانیات مقاومت معده را در برابر باکتریها پایین می‌آورد؛ همچنین باعث تضعیف معده در خنثی سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه تخریب دیواره آن می‌شود.
زخم معده افراد سیگاری به سختی درمان می‌شود و احتمالی بهبودی آن تا زمانی که فرد سیگاری اکثرا اندک است.
‌١٠- تغییر رنگ انگشتان
قطران موجود در دود سیگار در اثر استعمال مستمر دخانیات روی انگشتان و ناخنها جمع شده و باعث تغییر رنگ آنها به قهوه‌ای مایل به زرد می‌شود.
‌١١ – سرطان رحم و سقط جنین
مصرف سیگار در دوران بارداری می‌تواند باعث افزایش خطر زایمان نوزاد با وزن کم و بروز مسایل بهداشتی در آینده شود. سقط جنین در مادران سیگاری ‌٢ تا ‌٣ برابر بیشتر است
‌١٢ – تغییر شکل دادن سلولهای جنسی در مردان
استعمال دخانیات باعث کاهش تعداد اسپرم و کاهش جریان خون در آلت تناسلی مردان و ناتوانی جنسی در این افراد می‌شود. ناباروری جنسی در مردان سیگاری نیز متداول‌تر از افراد غیر سیگاری است.
‌١٣ – سرطان
بیش از ‌۴٠ عنصر سرطانزا در دود سیگار وجود دارد احتمال سرطان ریه ‌٢٢ مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری است.
طبق تحقیقات بی شماری که انجام شده است در صورت ادامه مصرف سیگار و سایر دخانیات توسط افراد سیگاری، احتمال مبتلا شدن آنها به انواع سرطان‌های دیگر از قبیل زبان، دهان، غدد، بزاق و حلق (‌۶ تا ‌٢٧ برابر)، سرطان بینی (‌٢ مرتبه بیشتر)، گلو (‌١٢ مرتبه)، مری (‌٨ تا ‌١٠ برابر)، حنجره (‌١٠ تا ‌١٨ برابر)، معده (‌٢ تا ‌٣ برابر)، کلیه (‌۵ برابر)، لوزالمعده (‌٢ تا ‌۵ برابر) مقعد (‌۵ تا ‌۶ مرتبه) وجود دارد.
اثر دود سیگار در غیر سیگاری ها
اخیرا دانشمندان دریافتند قرار گرفتن به مدت پنج دقیقه در معرض دود سیگار می تواند خطرناک باشد و سالیانه عده ی زیادی غیر سیگاری اعم از مادران باردار، کودکان و نوزادانی که هنوز متولد نشده اند، بر اثر بیماری های ناشی از سیگار و دود سیگار در معرض خطر قرار می گیرند و یا جان خود را از دست می دهند.
خطر تنفس دود سیگار برابر است با سیگار کشیدن
مطالعات جدید نشان داده زندگی در کنار افراد سیگاری به اندازه سیگار کشیدن زیان ‌آور است.
محققان می ‌گویند زنانی که در معرض دود سیگار بوده ‌اند، ممکن است دچار ناباروری شوند یا بارداری آن ها با عوارضی، بیش از سایر زنان همراه باشد. در مطالعه این محققان در دانشگاه روچستر نیویورک مشخص شده داشتن اطرافیان سیگاری هم به اندازه سیگار کشیدن می ‌تواند برای سلامت فرد زیان‌ آور باشد.
پیش از این انبوهی از مطالعات، خطرهای گوناگون سیگار را به سیگاری ‌ها گوشزد کرده بودند؛ از ابتلا به انواع سرطان ‌ها گرفته تا مشکلات پوستی، دندانی و …، اما تا به‌ حال پژوهش‌ های کمی در مورد عوارض ناگوار سیگار، برای اطرافیان فرد سیگاری انجام شده یا حداقل نتایج این پژوهش‌ ها به طور گسترده منتشر نشده است.

ارسال شده در تاریخ 13 جولای 2019 توسط خدیجه ص با موضوع مطلب علمی
بازدید : 1,127
دیدگاه خود را ارسال کنید ( بدون دیدگاه )

لطفا کادر زیر را تکمیل کنید *

©ایران پاتوق / تمامی حقوق محفوظ و مربوط به این سایت می باشد و کپی از مطالب ایران پاتوق حتی با درج لینک منبع ممنوع بوده و پیگیری قانونی خواهد شد.